søndag den 9. august 2015

Kofteeventyr

I Norge er de vilde med kofter (det norske ord for trøjer) - de har "koftejagter", "koftegrupper" og udgiver koftebøger i mange varianter. En af de der arbejder med kofter er Annemor Sundbø, der var arrangør af dette års nordiske strikkesymposium sammen med bla. det lokale husflidslag.

Dette er en lille del af de kofter Annemor fik med da hun købte en uldmadras fabrik og begyndte at interessere sig for gamle striktrøjer mv.

På symposiet hørte vi om  trøjer i mange varianter, der var bla. foredrag om hollandske fiskertrøjer, Estisk strik i krisetider, Islændere fra Færøerne, "Binge trøjen" fra Sverige og diverse initiativer vedrørende norske trøjer. Undervejs var der også et foredrag med "Arne og Carlos" om deres arbejde, hvilket var så underholdende at salen (ca. 150 kvinder) flere gange brød ud i latter.

Symposiet fandt sted i Byglandsfjord der ligger ca. 1 times kørsel nord for Kristiansand. Neden for hotellet så der sådan ud, vi var heldige med vejret der viste sig fra den gode side hele ugen.

.
Undervejs var der flere udflugter, bla. til Ose hvor Annemor har sin butik og nogle af foredragene blev holdt

Efterfølgende var der mulighed for at afprøve forskellige håndværk eller tage en tur op i fjeldet over et vandfald. Jeg blev overtalt til det sidste hvilket jeg ikke fortrød, selv om jeg måtte give op og blive kørt en del af vejen op (der var 50 minutters gang stejlt op), men jeg gik hele vejen ned.


En af de andre dage blev vi delt da vi bla. skulle sejle med dampskib og ikke alle kunne få plads samtidig. Jeg var med en time frem til et frilandsmuseum, hvor vi indledte med koncert (sang) i en kirke og tilbragte resten af tiden på museet.

 Vi havde naturligvis også undervisning, jeg var på kursus i estisk strik, shetland og fair-isle samt en særlig teknik til hurtigt mønsterstrik i retmasker kaldet "mor Astrup".

Inden vi skulle hjem havde jeg meldt mig til en ekstra udflugt til "Sjøllingstad uldvarefabrik", hvor vi fik en spændende rundvisning og mulighed for at købe garn, hvilket jeg naturligvis gjorde, suppleret med en koftebog.
 Jeg er stærkt fascineret af alle maskinerne, både til behandling af ulden og de store automatiske væve.

4 kommentarer:

Tine sagde ...

Super fin fortælling og rigtig gode billeder.
Næsten som at være der selv ;-)
Tak for turen :-D

dqpage sagde ...

Herlige Norge. Og så tilmed et koftesymposium :o) det har været en fantastisk oplevelse for jer - og jeg tænker, at sådan noget må jeg også prøve - engang. :o)

dqpage sagde ...

Herlige Norge. Og så tilmed et koftesymposium :o) det har været en fantastisk oplevelse for jer - og jeg tænker, at sådan noget må jeg også prøve - engang. :o)

Merete sagde ...

Dejligt at gense den gode tur vi havde.